AP Sınavı

AP Sınavı

  • 1108
  • 0

Lise öğrencilerinin üniversiteye hazırlık sürecinde uygulanan Advanced Placement (AP) programı, eğitimde mükemmeliyetçiliği hedefleyen ve yoğun çalışma gerektiren bir programdır. SAT sınavlarının düzenleyici ve uygulayıcısı College Board tarafından başta Amerika Birleşik Devletleri’nde ve dünyada 60 farklı ülkede uygulanmaktadır. Yurtdışında üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilerin, yurtdışı üniversite başvurularında kabul aşamasında ve derslerden muaf olmada avantajlar sağlayan AP programı, yurtiçinde ise Koç, Sabancı ve Özyeğin Üniversiteleri gibi bazı özel üniversitelerde lisedeyken aldıkları derslerden muaf olma, kredi tamamlama ve burs alma şansı da sunmaktadır.

‘’AP Programı, öğrencinin ilgi duyduğu alanda çok daha derinlemesine bilgi sahibi olmasını sağlamaktadır.’’

AP programı, öğrencilere 6 ana dal içerisinde 38 adet ders arasından seçme imkanı tanımaktadır.  Program sonunda öğrenciler seçtikleri derslerin sınavlarına katılırlar. AP sınavları iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çoktan seçmeli ve kısa cevaplı sorular bulunmaktadır. İkinci bölümde ise kompozisyon şeklinde öğrencilerin yorumlama, anlama ve aktarma seviyesi ölçen kompozisyon soruları bulunmaktadır. İki bölümün toplamından oluşan AP sınav sonuçları 1 ile 5 arasında bir notla değerlendirilmektedir. 3 adet AP sınavına girip ve her birinden minimum 5 üzerinden 3 alan öğrenciler AP Scholar ünvanına sahip olurlar. Yurtdışındaki üniversitelerin kendi politikalarına göre belirlediği AP kabul koşulları vardır. Her öğrenci eğitim almayı hedeflediği alanın gerektirdiği dersleri almalı ve o derslerin sınavlarını başarı ile geçmelidir. Üniversiteler genel olarak en az 3 dersten AP sınav skoru talep etmektedir. Bazı üniversiteler için bu 4 veya 5 AP sınav skoruna kadar çıkabilmektedir.

‘’AP Programı, çalışma alışkanlıkları geliştirilmesi, yazı yazma becerilerinin iyileştirmesi ve problem çözme yeteneklerini edinme gibi öğrencinin üniversite yıllarında başarılı olabilmesi için gerekli bazı becerilerini geliştirmesine yardımcı olur. ’’ 

Advanced Placement programına katılım gösteren öğrenciler başarılı olmaları durumunda, “AP International” ya da “AP Capstone” diplomalarından birini veya her ikisini birden almaya hak kazanırlar. Öğrenciler, AP International diploması almaya hak kazanabilmek için 4 farklı alanda aldıkları 5 ders üzerinden katılacakları AP sınavlarında 3 ve üzeri not almayı başarmaları gerekiyor. AP Capstone diploması için ise öğrencilerin, ilk sene “AP Seminar” dersini alarak teknoloji, ekonomi, siyaset gibi konular arasında 2-4 arası konu seçip, grup çalışması yapmaları gerekmektedir. Grup olarak yapılacak sunum, dokümanlar, bireysel sunumlar ve yazılı sınav sonucunun yanı sıra ikinci sene 5000 kelimelik akademik tezle beraber öğrenciler, AP Capstone diplomasını almaya hak kazanırlar.

AP sınavları yılda bir kez Mayıs ayında yapılmaktadır. Öğrenciler bu süreçte birden fazla AP sınavına girebilirler. AP sınav sonuçları Temmuz ayında öğrencilere bildirilmektedir.

 

En Güncel Yazılar
En Popüler Yazılar