Amerika Üniversiteleri Başvuru Tipleri

Amerika Üniversiteleri Başvuru Tipleri

Amerika’da üniversiteye başvurmak isteyen öğrencilerin, başvuru sürecine başlamadan önce araştırmalarını iyi yapması ve hayalindeki üniversiteleri belirlemesi gerekir. Sosyal ve akademik olarak bu üniversitelere uygun olup olmadığına bakması, SAT/ACT puanları, not ortalaması, sınıf sıralaması açısından üniversitenin profilini karşılıyor olması veya aşması ve ideal olarak sağlam bir akademik geçmişe sahip olması gerekir. 

Farklı başvuru tipleri olduğu için öğrencilerin hangisiyle başvuru yapacağını belirlemesi, her seçeneğin kendine göre avantaj ve dezavantajları olduğu için zor olabilir. Bu nedenle öncelikle tüm faktörleri kapsamlı bir şekilde araştırmalı ve dikkate almalıdır.  

Early Action nedir?

Başvuruları normal teslim süresinden önce üniversiteye olan tutkunuzu göstermenin yanı sıra kapsamlı bir başvuru sürecini diğer başvuru yapacak öğrencilerden aylar önce tamamlama cesaretine ve kararlılığına sahip olduğunuzu göstermiş olmanızı sağlar. Sürece başlamadan önce hazırlıklı olmanız ve bu süreçle ilişkili sonuçları anlamanız önemlidir.

Early Action başvurusunda bulunursanız, başvurunuzu Regular Decision sürecinden iki ay önce yapmalısınız. Birkaç istisna dışında çoğu üniversitenin erken başvuru için son tarihi 1 Kasım’dır. Early Action başvurunuz kabul edilirse, bağlayıcı olmayan bir teklif olduğu için teklifi hemen kabul etmeniz veya reddetmeniz gerekmez. Hatta karar vermeden önce diğer başvurularınızın sonuçlanmasını bile bekleyebilirsiniz.

Artıları: Erken başvurmak, kabul edilme şansınızı artırır. Üniversitenin belirtilen politikaları izin verdiği sürece birden fazla üniversiteye bağlayıcı olmayan Early Action ve Regular Decision başvurusunda bulunabilirsiniz. Ayrıca kabul edilip edilmediğinizi Regular Decision başvurusu sonuçlarından daha erken öğrenebilirsiniz.

Eksileri: Early Action başvurusunun, Harvard, MIT, Stanford, Yale ve Princeton gibi bazı seçici üniversitelere başvuracak öğrenciler açısından dezavantajı olmaktadır. Bu üniversitelerin erken başvuruları (Single Choice Early Action veya Restrictive Early Action olarak geçer) bağlayıcı olmasa da Regular Decision dışında herhangi bir başvuru tipiyle başka özel üniversitelere başvuru yapılmasına izin vermemektedir. 

Early Decision nedir?

Early Decision başvurusu üniversite ile öğrenci arasında bağlayıcı bir anlaşma olduğundan Early Decision başvurusu yapacak öğrencinin başvuru yapmadan önce o üniversiteye gitmek istediğinden %100 emin olması gerekmektedir. Early Decision başvurusunda kabul edilen öğrenci, üniversitenin teklifini kabul etmekle yükümlü olur. Kabul geldikten sonra başka bir üniversiteye başvuru yapamaz ve diğer yaptığı başvuruları da geri çekmelidir.

Early Decision başvuruları için son başvuru tarihleri genellikle 1 Kasım’dır. 

Artıları : Early Decision başvurusu yapmak kabul edilme şansınızı artırır. Üniversiteler, Early Decision teklifinin getirdiği bağlılığın bilincindedir ki bu koşullar altında başvurmaya istekli olmanız, o üniversiteye gitmeye tamamen kararlı olduğunuz anlamına gelir.

Eksileri: Erken başvuru olarak yalnızca bir üniversiteye başvurabileceğinizden dolayı o okula gidebileceğinizi ve öğrenim ücretini ödeyebileceğinizi bilmeniz önemlidir. Early Decision teklifini reddederseniz o üniversiteye tekrar başvuru yapamazsınız. 

Regular Decision nedir?

Regular Decision başvurusu yapan öğrenciler standart son başvuru tarihlerini takip ederler ki bu durumda daha büyük bir başvuru grubuyla rekabet ederler ve her üniversitenin kararı için daha uzun süre beklemek zorunda kalırlar.

Regular Decision başvuru tarihleri Aralık ortasından Ocak ortasına kadar değişmektedir. Üniversiteler genellikle öğrencilere kararlarını Mart sonu ile Nisan başı arasında bildirirler.

Artıları: Regular Decision başvurusu yapmanın en büyük avantajı, öğrencilerin dilediği kadar üniversiteye başvurabilmesi ve son kararlarını hiçbir sonuçla karşılaşmadan yapabilmesidir.

Eksileri: Çoğu öğrenci Regular Decision başvurusu yaptığı için potansiyel olarak on binlerce diğer yüksek nitelikli öğrenciyle birlikte üniversitelere başvurmak dezavantajdır.

 

En Güncel Yazılar
En Popüler Yazılar